Search
Close this search box.

Bokrétát tűztek az SZTE Állam és Jogtudományi Kar épületének legmagasabb pontjára – a következő tanévben visszatérhetnek a hallgatók

Nagy mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem Állam – és Jogtudományi Karának felújítása: visszakerült ugyanis eredeti helyére az 1882 -ben emelt, 1960-ban lebontott kupola, mely alkalomból a Kar pénteken a hagyományok szerint, szalagokkal díszített bokrétát helyezett el az épület legmagasabb pontján.

Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Trócsányi László, Európai Parlament képviselő, Dr. Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Pálffy Balázs, a BMSK Zrt. operatív vezérigazgató – helyettese, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar dékánja. Az eseményen részt vett Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is.

1958-BAN BONTOTTÁK EL AZ ÉPÜLET EREDETI KUPOLÁJÁT

1958-ban a Tisza Lajos körúti épület részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Évtizedekig csak kisebb fejlesztésekre került sor, majd 2004-ben panorámaliftet létesítettek, részleges tetőtér beépítést alakítottak ki, és kisebb energetikai, illetve homlokzati felújításra is sor került. 2019. szeptember 9-én hurrikán erejű szél szakította le a gerendákat az épület tetejéről. Életveszélyessé vált, emiatt a teljes komplexumot ki kellett üríteni.

A BERUHÁZÁS 1,8 MILLIÁRD KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSBÓL VALÓSUL MEG

A 3795 nm2 alapterületű épület nagy horderejű felújítását és teljes átalakítását a szegedi Ferroép Kft. végzi a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti rekonstrukciója, valamint az emlék-és bemutatóhely kialakítása 1 milliárd 885 millió 390 ezer 307 forint kormányzati támogatásból valósul meg.

KÍVÜL – BELÜL MEGÚJUL AZ ÉPÜLET

A beruházás során többek között megvalósul a homlokzat felújítása, visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát üvegtetővel fedik be, ott új közösségi teret alakítanak ki. Bővítik, fejlesztik az elektromos hálózatot, további napelemeket helyeznek el a tetőn. A megfelelő energetikai korszerűsítés mellett új hallgatói, oktatási és kari helyiségek jönnek létre. A jelenleg 3795 négyzetméter alapterületű épület 4559 négyzetméterre bővül.

A HALLGATÓK A KÖVETKEZŐ TANÉVTŐL VEHETIK ÚJRA BIRTOKBA AZ ÉPÜLETET

Prof. Dr. Görög Márta kérdésünkre elmondta, a hallgatók várhatóan a következő tanévtől költözhetnek be újra a jogi kar épületébe, ami pont egybeesik a jogászképzés fennállásának 150. évfordulójával.

Fotók: Bobkó Anna, SZTE NKI és SZTE ÁJTK

Forrás: szeged365.hu